Страница:Поучение детям Владимира Мономаха (1893).pdf/27

Материал из Викитеки — свободной библиотеки
Перейти к навигации Перейти к поиску
Эта страница была вычитана


есмъ: конь дикихъ своима рукама связалъ есмь въ пушахъ 10 и 20 живыхъ конь, а кромѣ того же по Роси ѣздя ималъ есмъ своима рукама тѣже кони дикиѣ. Тура мя 2 метала на розѣхъ и с конемъ, олень мя одинъ болъ[1], а 2 лоси, одинъ ногами топталъ, а другый рогома болъ, вепрь ми на бедрѣ мечь оттялъ, медвѣдь ми у колѣна подъклада укусилъ, лютый звѣрь скочилъ ко мнѣ на бедры и конь со мною поверже; и Богъ неврежена мя съблюде[пр.60а].

41. И с коня много падахъ, голову си розбихъ дважды, и руцѣ в нозѣ своя вередихъ, въ уности своей вередихъ, не блюда живота своего, ни щадя головы своея.

42. Еже было творити отроку моему, то самъ есмь створилъ, дѣла на войнѣ и на ловѣхъ, ночь и день, на зною и на зимѣ, не дая собѣ упокоя[пр.61]; на посадникы не зря, ні на биричи, самъ творилъ, что было надобѣ, весь нарядъ и в дому своемь то я творилъ есмь; і въ ловчихъ ловчий нарядъ самъ есмь держалъ, и въ конюсѣхъ, и о соколѣхъ и о ястребѣхъ.

43. Тоже и худаго смерда[2] и убогыѣ вдовицѣ не далъ есмъ силнымъ обидѣти, и церковнаго наряда и службы самъ есмъ призиралъ.

44. Да не зазрите ми, дѣти мои, ни инъ кто, прочетъ, не хвалю бо ся ни дерзости своея, но хвалю Бога и прославьляю милость его, иже мя грѣшнаго и худаго селико лѣтъ сблюдъ отъ тѣхъ часъ смертныхъ, и не лѣнива мя былъ створилъ, худаго, на вся дѣла человѣчьская потребна.

45. Да сю грамотицю прочитаючи, потъснѣтеся на вся дѣла добрая, славяще Бога с святыми его.

46. Смерти бо ся, дѣти, не бояще, ни рати, ни отъ звѣри, но мужьское дѣло творите, како вы Богъ подасть; оже бо язъ отъ рати, и отъ звѣри и отъ воды, отъ коня спадаяся, то никто же васъ не можеть вредитися и убити, понеже не будетъ отъ Бога повелѣно; а иже отъ Бога будеть смерть, то ни отець, ни мати, ни братья не могуть отьяти: но оче[3] добро есть блюсти, Божие блюденье леплѣѣ есть человѣчьскаго.

Лавр. Л., стр. 232—243.

  1. Болъ — бости — бодать.
  2. Смердъ — простолюдинъ, человѣкъ низкаго званія.
  3. Въ Лѣт. отче; слѣдуетъ: аще.
Тот же текст в современной орфографии

есм: конь диких своима рукама связал есмь в пушах 10 и 20 живых конь, а кроме того же по Роси ездя имал есм своима рукама теже кони дикие. Тура мя 2 метала на розех и с конем, олень мя один бол,[1] а 2 лоси, один ногами топтал, а другый рогома бол, вепрь ми на бедре мечь оттял, медведь ми у колена подклада укусил, лютый зверь скочил ко мне на бедры и конь со мною поверже; и Бог неврежена мя сблюде.[пр.60а]

41. И с коня много падах, голову си розбих дважды, и руце в нозе своя вередих, в уности своей вередих, не блюда живота своего, ни щадя головы своея.

42. Еже было творити отроку моему, то сам есмь створил, дела на войне и на ловех, ночь и день, на зною и на зиме, не дая собе упокоя;[пр.61] на посадникы не зря, ни на биричи, сам творил, что было надобе, весь наряд и в дому своемь то я творил есмь; и в ловчих ловчий наряд сам есмь держал, и в конюсех, и о соколех, и о ястребех.

43. Тоже и худаго смерда[2] и убогые вдовице не дал есм силным обидети, и церковнаго наряда и службы сам есм призирал.

44. Да не зазрите ми, дети мои, ни ин кто, прочет, не хвалю бо ся ни дерзости своея, но хвалю Бога и прославьляю милость его, иже мя грешнаго и худаго селико лет сблюд от тех час смертных, и не ленива мя был створил, худаго, на вся дела человечьская потребна.

45. Да сю грамотицю прочитаючи, потснетеся на вся дела добрая, славяще Бога с святыми его.

46. Смерти бо ся, дети, не бояще, ни рати, ни от звери, но мужьское дело творите, како вы Бог подасть; оже бо яз от рати, и от звери и от воды, от коня спадаяся, то никто же вас не можеть вредитися и убити, понеже не будет от Бога повелено; а иже от Бога будеть смерть, то ни отець, ни мати, ни братья не могуть отьяти: но оче[3] добро есть блюсти, Божие блюденье леплее есть человечьскаго.

Лавр. Л., стр. 232—243.

  1. Бол — бости — бодать.
  2. Смерд — простолюдин, человек низкого звания.
  3. В Лет. отче; следует: аще.