Страница:Поучение детям Владимира Мономаха (1893).pdf/50

Материал из Викитеки — свободной библиотеки
Перейти к навигации Перейти к поиску
Эта страница была вычитана



24. Имѣи Бога прѣдъ очима въиноу, и яко сыноу отъ вьсего срдця, и крѣпости, и разоума любити Бога, и яко рабоу боятися, соумьнѣти и слоужити емоу.

25. Страхъмь и трепетъмь спсение собѣ съдѣвати, дхъмь горѣти и тешти не лѣняштися, обълъченоу быти въ ороужие стааго дха.

26. И боротися съ врагомъ въ изнеможени плъти, и въ ниште­ тѣ дшя[1], и вьсе повелѣние творити, и непотрѣбьна себе глаголати; блгодарити Бога.

27. И ничьсо же съ завистью творити, и члвкъ оугождения бѣгаи, зане Богъ расыпа кости члкооугодьникъ, и не похвалитися отиноудь.

28. Ни похвалы себѣ глаголати, ні иномоу хваляштю послоушати; въ таинѣ вьсе творити, нъ тъкьмо отъ Бога хвалы и милости просити.

29. Помышляти прѣшьствие отъсоудоу, приготованая благая правьдьныимъ, — тако же оуготованыи огнь дияволоу и ангеломъ его.

30. По вьсемоу и апльское слово помьнѣти, яко недостоины страсти сего времене противоу боудоущимъ глаголатися въ насъ, и съ Двдъмь глаголати.

31. Храняштиимъ заповѣдї его въздание много, и вѣньци мнози правьдьныимъ, вѣчьнии крови, жизнь бес коньця, радость неизглаголаная отъ оця и сна и ста дха.

32. Съ цсри и пратриархы, съ прркы и аплы и моученикы, и съ всѣми оугождьшиими, съ ними же обрѣсти потштимся о Хѣ Иїсѣ Ги нашемь. Емоу же слава ныня и присно и въ вѣкы вѣкомъ.

Изъ Изборника Святослава, 1076 г.
Изв. X, стр. 431—434.

6. Поучение стго Василья.

Наоучися вѣрныи члвце быти блгочстью дѣлатель, наоучися жити по евангльскому житию и по словеси: очима оуправление, языкоу оудрьжание (=въздержание), тѣлоу порабощение, помыслъ чстъ имѣи, гнѣвоу потрѣбление, поноужаися на добрыя дѣла Господа ради. Лишаимъ — не мьсти, ненавидимъ — люби, гонимъ — тьрпи,

  1. Дшя — род. ед. отъ доуша.