ЗУРРСУУ/1923/1/5/Про адміністративно-територіяльний поділ Чернигівщини

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1923‎ | 1‎ | 5

91. Про адміністративно-територіяльний поділ Чернигівщини.

Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет ухвалив:

1. Встановити в межах теперішньої території Чернигівщини такі повіти (округи) в складі нижче зазначених міст і волостів, що є нині:

а) Чернигівський повіт (округа) з осередком в м. Чернигові й з м. Березною в складі волостів: з Чернигівського повіту: Любечської, Рідьківської, Ріпківської, Петрушинської, Довжинської, Антонівської, Седнівської, Халявинської, Козлянської, Слабинської, Янівської, Попульської, Горбівської, Салтиково-Дівицької; з Козелецького повіту: Олишівської, Чемерської, Держанівської; з Остерського повіту: Сорокошитської, Моровської, Волчківської; з Ніжинського повіту: Дроздовскої,

б) Сновський повіт (округ) з осередком в м. Сновському, з м. Сосницею, в складі таких волостів: з Городнянського повіту: Ново-Яриловичівскої, Олешнянської, Туничівської, Старо-Руднянської, Н. Боровицької, Дроздовицької, Мощенської, Велико-Шемельської; з Сосницького повіту: Охранієвської, Перелюбської, Олександрівської, Погорільської, Волинської, Авдієвської, Сосницької, Бабської, Менської, Блистівської, Синявської, Волосківської, Холминської, Коробківської; з Чернигівського повіту: Березінської.

в) Конотопський повіт (округа) з осередком в м. Конотопі з містами Кролевцем, Борзною й Коропом в складі таких волостів: з Борзинського повіту: Борзинської, Велико-Загарської, Плисківської, Івангородської, Шаповалівської, Фастовецької, Кальчинівської, Парафієвської, Стрільницької; з Кролевецького повіту: Коропської, Оболенської, Алтинівської, Атюшської, Кролевецької, Мутинської; з Конотопського повіту: Батуринської, Конотопської, Краснянської, Попівської, Дмитрівської, Красноколяцької, Гигорівської, Голенської, Велико-Сомборської, Семенівської, Курилівської, Кошарської, Дентівської, Гайворонської, Бахмачської; Карабутівської; з Сосницького повіту: Шаболинівської.

г) Новгород-Сіверський повіт (округа) з осередком в м. Новгород-Сіверський з містами Глуховом і Шосткою, в складі таких волостів з Шостенського повіту: Локоцької, Івоцької, Клишівської, Ямпольської, Чеплієвської, Вороніжської; з Новгород-Сіверського повіту: Косто-Бобровської, Старо-Малівської, Гремячеської, Хильчанської, Дмитрівської, Чернацької, Чаєвської, Риковської, Орловської, Лісної, Мамекинської; з Глуховського повіту: Марчихино-Будської, Тулиголівської, Єсманської, Уланівської, Ярославецької, Глухівської, Холопківської; з Кролевецького повіту: Покошітської, Помаринської.

д) Ніжинській повіт (округа) з осередком в м. Ніжині з містами Остромі, Козельцем, в складі таких волостів; з Кролевецького повіту: Козелецької, Местищанської, Кобижської, Козарської, Воронківської, Н. Басанської, Н. Биківської, Ядловської, Бобровицької, Ярославської, Шастківської; з Борзинського повіту: Комарівської, X. Озерської, Іщенської, Буромської, Гужівської; з Ниженського повіту: Носівської, Волотьково-Дівицької, Беркнівської, Мринської, Дремайловської, Тайлалаївської, Дорогинської, Лесинівської, Галицької, Макієвської, Манастирищенської, Ніжинсько-Лопово-Рогинської, з Остерського повіту: Остерської, Семиполківської, Гоголівської.

2. Губерніяльний осередок встановити в м. Чернигові.

3. Чернигівському Губвиконкомові ліквідувати такі повіти: Остерський, Козелецький, Сосницький, Борзинський, Городнянський, Глухівський, Кролевецький.

4. Наркомземові вжити заходів до задоволення і компенсації збитків, що їх матиме найбідніша частина селянської людности м. Сновського й околишніх сельбищ при відокремленні м. Сновського, яко окружного осередку. Для вияснення збитків закласти при Губвиконкомі спеціяльну комісію з представників Губорганів зацікавлених відомств.

м. Харків, дня 31-го січня 1923-го року.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

Секретар ВУЦВК

Оголошено в «Вістях ВУЦВК» від 3 березня 1923 р., ч. 47.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).