ЗУРРСУУ/1924/1/47/Про утворення Автономної Молдавської СРР

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1924‎ | 1‎ | 47
ЗУРРСУУ/1924/1/47
Постанова 3-ої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету VIII-го скликання
Про утворення Автономної Молдавської СРР
1924

280. Про утворення Автономної Молдавської СРР.

Пролетарська революція, поваливши владу капіталу й утворивши Робітничо-Селянську владу, разом з тим поклала міцну підвалину для національного визволення всіх народів, що були поневолені царатом, дідичами та капіталістами;

Утворення Союзу Соціялістичних Радянських Республік оформило мирне та дружнє співжиття всіх робітників і селян, визволених з-під влади капіталу, дало змогу культурного розвитку кожному з народів, що залюднюють території Рад. Республік. Радянська влада ставить за своє завдання всебічно сприяти та по-братерськи допомагати культурному, економічному розвиткові кожного з народів, шо залюднюють територію Радянської Республіки, і допомагати їм здійснити свої національні прагнення.

Молдавська людність, яка за царизму була поневолена дідичами, вперше лише за Радянської влади здобула умови для усвідомлення своїх інтересів і для свого об'єднання.

Молдавський нарід, після імперіялістичної війни, здебільшого опинився під насильством румунської буржуазії, що загарбала й окупувала Бесарабію. Переважна частина молдавського народу зазнає нині неймовірних утисків з боку румунських бояр; грабіжницькі податки та військовий терор, жорстокі розправи та переслідування, арешти та розстріли, карні експедиції спіткали молдавських робітників і селян Бесарабії.

Лише молдавські робітники та селяни, що живуть у вільних умовах Радянської Республіки, здобули від Радянської влади вірну та певну зброю для свого господарського розквіту та національного розвитку. Працюючі Радянської Молдавії, за допомогою своїх Рад, отримали змогу провадити боротьбу з царською спадщиною, неписьменністю, шляхом засновання шкіл і виявлення самодіяльности до оформлення свого національного побуту. Довголітня інтервенція чужоземних імперіялістів і криваві вчинки підкуплених капіталістичним золотом бандитів, гальмували розвиток молдавської людности.

Але спільними зусиллями всіх робітників і селян нашої Радянської Республіки та нашого Союзу РСР наступ імперіялізму було відбито, зупинено. І в цей час, з перемогою робітників і селян на всіх зовнішніх та внутрішніх фронтах, з утворенням Радянських Соціялістичних Республік, слідом за иншими народами, що залюднюють територію Союзу РСР, і молдавани здобули змогу оформити свої національні прагнення.

На сотках своїх зборів та мітингів, молдавани виявили свою непохитну рішучість організувати своє культурне та господарче національне життя і досягти свого національного об'єднання в дружньому єднанні з усіма народами, що становлять собою Союз РСР, на загальній основі Соціялістичної Радянської Республіки.

Зважаючи на непохитну виявлену волю робітників та селян Радянської Молдавії та виходячи з непорушних підвалин Конституції Союзу РСР — 3-тя Сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету VIII скликання постановила:

1. Утворити в складі Української Соціялістичної Радянської Республіки Автономну Молдавську Радянську Соціялістичну Республіку.

2. Кордони Молдавської Республіки встановити:

а) з північного заходу по північно-західній межі сельбищних відводів сел: Грушки та Окниці Велико-Косницького району, Тульчинської округи на Поділлі; далі йдучи по межі Каменського району, Тульчинської округи на Поділлі, залишаючи осторонь село Болгани та містечко Загнитків, простуючи далі в напрямкові до сел: Писарівки, Петрівки, Крутянського району, Балтської округи на Одещині, простуючи далі в напрямкові до станції Борщі та сел Гидерим, Посицелих, Осипівки;

б) зі сходу — по східній межі села Михайлівки в напрямкові до міста Анан'єва, Валегоцулова, Антонівки, Єленівки, Ново-Олександрівки, слободи Плоської, Гредениці, міста Тирасполя, хутора Слободзейського; далі по Кучурганському лиману через озеро Плоське в напрямкові до хуторів с. Троїцького;

в) з заходу та південного заходу по державному кордону Союзу РСР.

3. Доручити Мішаній Комісії, утворюваній Президією ВУЦВК з представників АМСРР та губерніяльних виконавчих комітетів Одещини й Поділля, точно визначити кордони АМСРР з їхнім поданням на остаточне затвердження до Президії ВУЦВК.

4. Тимчасове визначення основ державного ладу та конституційних взаємовідносин АМСРР та УСРР покласти на Президію ВУЦВК, уповноваживши її, після вироблення тих основ, подати їх на затвердження 1-го З'їзду Рад АМСРР і, після ухвали останнього, подати на остаточне затвердження Всеукраїнського З'їзду Рад.

5. За-для організації органів влади на території АМСРР та для скликання Всемолдавського З'їзду Рад Робітничих, Селянських та Червоноармійських Депутатів, організувати Тимчасовий Революційний Комітет і йому надати повновладність на території АМСРР аж до скликання 1-го З'їзду Рад.

Затвердження особистого складу Тимчасового Ревкому доручити Президії ВУЦВК.

Харків, дня 12-го жовтня 1924 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

Секретар ВУЦВК

Оголошено в „Вістях ВУЦВК і ХГВК“ 31 жовтня 1924 р., ч. 249.