Страница:Афанасьев. Народные русские легенды. 1914.djvu/188

Материал из Викитеки — свободной библиотеки
Перейти к навигации Перейти к поиску
Эта страница выверена


24. Повѣсть о царѣ Аггеѣ и како пострада гордостію.

Бысть во градѣ Ѳилуянѣ царь, именемъ Аггей, славенъ зѣло. И по времени приключишася стояти ему въ церкви у божественныя литургіи и чтущу іерею святое евангеліе, егда іерей прочтя строки евангельскія, внемлетъ писано: „богатіи обнищаютъ, а нищіи обогатѣютъ!“ Слышавъ же то царь и возъярися, и рече царь: „писано ложно есть сіе писаніе: евангельское слово, а не правда!“ И глаголетъ царь: „азъ есмь богатъ зѣло и славенъ; како мнѣ обнищати, а нищему обогатѣти противъ меня?“ Егда-жъ оттольи (?) ужасти наполнися, и повелѣ царь іерея посадити въ темницу, а листъ повелѣ изъ евангелія выдрать. И поиде царь въ домъ свой и нача пити и ясти и веселитися.

Видѣвша же царь въ полѣ оленя, поѣха[1] и взя съ собою юношовъ, и погна въ слѣдъ и хотѣ оленя уловити. Бѣ же олень прекрасенъ зѣло. Царь же рече отрокомъ своимъ:

  1. Въ рукописи: „царь же поѣдиша“.
Тот же текст в современной орфографии
24. Повесть о царе Аггее и како пострада гордостью

Бысть во граде Филуяне царь, именем Аггей, славен зело. И по времени приключишася стояти ему в церкви у божественные литургии и чтущу иерею святое евангелие, егда иерей прочтя строки евангельские, внемлет писано: «богатии обнищают, а нищии обогатеют!» Слышав же то царь и возъярися, и рече царь: «писано ложно есть сие писание: евангельское слово, а не правда!» И глаголет царь: «аз есмь богат зело и славен; како мне обнищати, а нищему обогатети против меня?» Егда ж оттольи (?) ужасти наполнися, и повеле царь иерея посадити в темницу, а лист повеле из евангелия выдрать. И поиде царь в дом свой и нача пити и ясти и веселитися.

Видевша же царь в поле оленя, поеха[1] и взя с собою юношов, и погна в след и хоте оленя уловити. Бе же олень прекрасен зело. Царь же рече отроком своим:

  1. В рукописи: «царь же поедиша».