Страница:Сборник материалов и статей по истории Прибалтийского края. Том 4 (1883).djvu/192

Материал из Викитеки — свободной библиотеки
Перейти к навигации Перейти к поиску
Эта страница была вычитана

лыхъ ризахъ бьюща ихъ; и абіе нападе на нихъ страхъ велій, и посрамлени побѣгоша. Къ сему же и ино дивно Божіе пособіе сказаша, рекуще, егда бихомъ изъ наряду по стѣнѣ, и стѣну разбихомъ, тогда видѣхомъ во дни и по вся нощы нѣкоего мужа стара, власы бѣлы имуща овогда ходяща, овогда ѣздяща на конѣ, стояща и кажуща на градѣ впробитыхъ мѣстахъ нѣкое огражденіе творити; и много по нему стрѣляхомъ, и ни единожды улучити не возмогохомъ. Мужа стара, мню быти Святаго Николу чюдотворца.

Въ той же день другій приступъ сотворища ко вратомъ у храма Святаго Николы, и по лѣствицамъ взыдоша на башню предъ враты; иніи же врата желѣзная ломяща, хотяху вкупѣ съ обоихъ странъ влезти въ монастырь, умышляюще всякими ухищрении. Промышленникъ же всѣхъ Господь нашъ Іисусъ Христосъ не презрѣ моленія Матере Своея и Святаго Николы чюдотворца за умоленіе, — абіе и жены храбры сотвори, — и младыя дѣти занаряжающа пищали мужемъ готовляху, — овіи оружіемъ съ стѣны пхающе, овіи же воду варяху съ каломъ ліяху за градъ на цриступающія воя по лѣствицамъ ко граду. Обаче же и сіи побѣждени быша и падоша: и обоимъ же не бѣ числа; а прочіи отбѣгоша посрамлени. Сія же велія побѣда и одолѣніе на невѣрныя латыня бысть Ноября бъ 14-й день святаго и всехвальнаго Апостола Ѳилиппа, и на утріе — на память святыхъ мученикъ и исповѣдникъ, Гурія, Самона и Авива, — такожде до конца побѣдиша ихъ. Во всѣхъ же сихъ лютыхъ приступѣхъ, язвенныхъ и побіенныхъ въ монастырѣ людей яко до четыредесять. Бѣ же въ то время болѣзни естественныя людемъ и моръ отъ нужды утѣсненія. Се же все бысть овое за умноженіе грѣхъ нашихъ.

По сихъ же злѣ бывшихъ намъ послѣднихъ приступовъ, минувъ десять дній, абіе присылаетъ ото Пскова Литовскій Урядный Воевода и Канцлѣръ, Янъ Замойцкій, въ Печерскій монастырь посланіе о сданіи монастыря, — Образъ стекляльяченъ въ простей крабійцѣ, за пріятельное вѣры людемъ ласкательство льстивно предлагаетъ, о немъ же въ посланіи явлено. Осадный же Голова Юрья Нечаевъ, приятъ посланіе и образъ, собра ту священный чинъ и вся мнихи и люди нарочиты; и показа образъ той, а посланіе повелѣ чести всѣмъ людемъ вслухъ. Въ посланіи же писано сице: «Янъ Замойцкій найвышный Гетманъ и Канцлѣръ Корунный, Староста Краяовскій, Бѣльскій, Кнышенекій, Крешевскій, Гормолинскій въ честную Обитель Успенія Пресвятыя Богородицы Печерскаго монастыря, Господину Тихону, еже о Христѣ зъ братіею. Повелѣніемъ Государя и Великаго Короля Стефана, Божіею милостію Короля Польскаго, до васъ сію грамоту посылаю, — что же вы, будучи во храмѣ святомъ, отъ Государя нашего никакіе зацепки не имѣли. И Государь нащъ Король, по закону христіанскія вѣры, нѣтокмо чтобы самъ храмы Божія разоряти