Страница:Жития святых свт. Димитрия Ростовскаго. Май.djvu/296

Материал из Викитеки — свободной библиотеки
Перейти к навигации Перейти к поиску
Эта страница была вычитана
297
Сказание о перенесении мощей святителя Николая

церкви и положили в него часть руки от мощей святаго. Многие люди приходили и поклонялись святому, целуя мощи его и раку. Римский папа Урбан, епископы и все граждане сотворили в тот день великий праздник и прославление святому, которое творят и до сего времени[1]. В те дни они утешались пищею и питием и, раздав щедрую милостыню убогим, возвратились в дома свои с миром, славя и хваля Бога и святаго угодника Его Николая.


Тропа́рь, гла́съ д҃:

Приспѣ̀ де́нь свѣ́тлагѡ торжества̀, гра́дъ ба́рскїй ра́дꙋетсѧ, и҆ съ ни́мъ вселе́ннаѧ всѧ̀ ликовствꙋ́етъ пѣ́сньми и пѣ́ньми дꙋхо́вными: дне́сь бо сщ҃е́нное торжество̀, въ пренесе́нїе чⷭ҇тны́хъ и҆ многоцѣле́бныхъ моще́й ст҃и́телѧ и҆ чꙋдотво́рца нїкола́а, ꙗ҆́коже со́лнце незаходи́мое возсїѧ̀ свѣтоза́рными лꙋча́ми и҆ разгонѧ́ѧ тьмꙋ̀ и҆скꙋше́нїй же и҆ бѣ́дъ ѿ вопїю́щихъ вѣ́рнѡ: сп҃са́й на́съ ꙗ҆́кѡ предста́тель на́шъ вели́кїй нїко́лае.

Конда́къ, гла́съ г҃:

Взы́де ꙗ҆́кѡ ѕвѣзда̀ ѿ восто́ка до за́пада твоѧ̑ мо́щи, ст҃и́телю нїко́лае, мо́ре же ѡ҆ст҃и́сѧ ше́ствїемъ твои́мъ, и҆ гра́дъ ба́рскїй прїе́млѧ тобо́ю бл҃года́ть: на́съ бо дѣ́лѧ ꙗ҆ви́лсѧ є҆сѝ чꙋдотво́рецъ и҆зѧ́щный, преди́вный и҆ млⷭ҇тивый.

Жития Святых (1903-1911) - разделитель 26.png


  1. Празднование перенесения мощей святителя Николая на Руси было установлено при митрополите Киевском Иоанне II, в 1089 году.