Страница:Жития святых свт. Димитрия Ростовскаго. Октябрь.djvu/14

Материал из Викитеки — свободной библиотеки
Перейти к навигации Перейти к поиску
Эта страница была вычитана
16
День первый

следует нас и невидимый враг: «бы́сть ꙗ҆́кѡ медвѣ́дь ловѧ́й, присѣдѧ́й мѝ, ꙗ҆́кѡ ле́въ въ сокрове́нныхъ»[1]. Угрожает нам и видимый враг. Он говорит: «гна́въ пости́гнꙋ, ᲂу҆бїю̀ мече́мъ мои́мъ, госпо́дствовати бꙋ́детъ рꙋка̀ моѧ̀»[2]. Но мы имеем дерзновение, мы имеем мысленное облако, покрывающее нас, — Пречистую Деву Марию. На Нее мы уповаем к Ней прибегаем; под Ея Покровом и҆ вла́съ главы̀ на́шей не поги́бнетъ, лишь только мы с умилением воззовем: покрый нас Покровом Твоим, Покровительница наша, Пречистая Дева: «въ де́нь ѕѡ́лъ на́шихъ покры́й на́съ»[3]! Но все дни нашей жизни бедственны, как некогда сказал патриарх Иаков: «ма́лы и҆ ѕлы̀ бы́ша дні́е лѣ́тъ житїѧ̀ моегѡ̀»[4]. Особенно бедственны те наши дни, в кои мы видим зло, и сами творим много зла, собира́ѧ себѣ̀ гнѣ́въ въ де́нь гнѣ́ва[5]. Все сии бедственные наши дни требуют Твоего милостивого покрова, о Пресвятая Дево! Покрывай же нас во все дни жизни нашей, и особенно в день лютый, когда душа будет разлучаться с телом. Предстани нам с помощию Твоею и сокрой нас от воздушных духов злобы поднебесной, а в день страшного суда сокрой нас в тайниках Твоего Покрова! Аминь.


Тропа́рь пра́здника, гла́съ д҃:

Дне́сь бл҃говѣ́рнїи лю́дїе свѣ́тлѡ пра́зднꙋемъ, ѡ҆сѣнѧ́еми твои́мъ, бг҃омт҃и, прише́ствїемъ, и҆ къ твоемꙋ̀ взира́юще пречⷭ҇томꙋ ѡ҆́бразꙋ, ᲂу҆ми́льнѡ глаго́лемъ: покры́й на́с чⷭ҇тны́мъ твои́мъ покро́вомъ, и҆ и҆зба́ви на́съ ѿ всѧ́кагѡ ѕла̀, молѧ́щи сн҃а твоего̀, хрⷭ҇та̀ бг҃а на́шего, сп҃стѝ дꙋ́ши на́шѧ.

Конда́къ, гла́съ г҃:

Дв҃а дне́сь предстои́тъ въ цр҃кви, и҆ съ ли́ки ст҃ы́хъ неви́димѡ за ны̀ мо́литсѧ бг҃ꙋ: а҆́гг҃ли со а҆рхїерє́и покланѧ́ютсѧ, а҆пⷭ҇ли же со прⷪ҇ро́ки ликовствꙋ́ютъ: на́съ бо ра́ди мо́литъ бцⷣа превѣ́чнаго бг҃а.

Жития Святых (1903-1911) - разделитель 1.png


  1. Кн Плач Иерем., гл. 3, ст. 10.
  2. Кн. Исх., гл. 15, ст. 9.
  3. Псал. 26, ст. 5.
  4. Кн. Быт., гл. 47, ст. 9.
  5. Посл. к Римл., гл. 2, ст. 5. В день гнева, т. е. Второго Пришествия Христова и последнего Страшного Суда.